Πόσους Αύγουστους θα χάσετε;

Είναι αλήθεια ότι ο Αύγουστος δεν προσφέρεται ως μήνας πολιτικών ζυμώσεων. Αυτό όμως ισχύει όταν όλα εξελίσσονται ομαλώς. Όταν δεν υπάρχουν ανοικτές εκκρεμότητες που χρονίζουν απαραδέκτως. Όταν αυτό συμβαίνει, τότε κανένας μήνας, μηδέ και ο Αύγουστος, δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένος. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της …θεσμοθετημένης «θερινής ραστώνης».

Όλοι εσείς, κόμματα, κομματίδια και πρόσωπα που συνωθείστε στον χώρο ανάμεσα στην κυβερνητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και την φιλοδοξούσα να κυβερνήσει αυτοδυνάμως Νέα Δημοκρατία, έχετε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο, απέναντι στους πολίτες εκείνους που περιμένουν να δώσετε μια πειστική απάντηση. Μια τελεσίδικη απάντηση για το αν είστε ειλικρινείς στις προθέσεις σας και ικανοί να φέρετε σε πέρας ένα εγχείρημα, περί το οποίο υποτίθεται ότι προβληματίζεσθε και εργάζεσθε. Την συγκρότηση δηλαδή ενός ισχυρού τρίτου πόλου, στο χώρο του «κέντρου» ή, αν προτιμάτε, της σοσιαλδημοκρατίας.

Ενός πόλου που θα είναι ικανός, όχι μόνον να εξοβελίσει από την τρίτη θέση του πολιτικού μας χάρτη το νεοναζιστικό μόρφωμα, αλλά και θα μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο μιας νέας πόλωσης, τον κίνδυνο της παγίωσης ενός νέου δικομματισμού. Ενός πόλου ικανού να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και όχι να κινείται στο περιθώριο του πολιτικού γίγνεσθαι.

Ίσως κάποιοι από σας σκέπτεσθε ότι έχετε άνεση χρόνου. Προφανώς εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να εξασφαλίσει το συμπαγές της κοινοβουλευτικής του ομάδος, στις κρίσιμες ψηφοφορίες, με τις όποιες φορτώνονται νέα βάρη στον ελληνικό λαό, τους έχει «τάξει» ότι έχουν εξασφαλισμένη την έδρα τους για μια ολόκληρη τετραετία. Ότι έχει δεσμευθεί πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Αν ρωτούσατε οποιονδήποτε απλό πολίτη, που κρίνει τα πράγματα με κοινό νου, θα σας συμβούλευε να μην παίρνετε και τόσο τοις μετρητοίς τις «δεσμεύσεις» του σημερινού πρωθυπουργού. Και θα σας παρέθετε έναν μακρύ κατάλογο ακύρωσης και διάψευσης των εκάστοτε «δεσμεύσεων» του. Αντιθέτως έχει αναδεχθεί σε «μαέστρο», ως προς το παιγνίδι της πολιτικής τακτικής. Στρατηγική, έχει αποδειχθεί ότι δεν διαθέτει. Αλλά από τακτικισμούς, έχει και περίσσευμα.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, γελασμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, που αντί να «σκίσει» τα δυο πρώτα μνημόνια μας φόρτωσε και άλλα. Και οι οποίοι προβληματίζονται, συζητώντας μεταξύ τους, «τι θα κάνουμε στις επόμενες εκλογές»; Θα τους δώσετε απάντηση, η θα τους στείλετε οριστικώς στους …καναπέδες;